Reissut Retkeily Ruotsi Värmland Värmländska pärlor

Today I went inside a tree

7 februari, 2016

Puoli kymmenen jälkeen tänä aamuna lähdin ensin tankkaan auton ja sitten Olen luo. Jatkoimme sieltä heti matkaa. Först åkte vi till hyttruinerna vid Borgvik nära Grums. Oli hienoa, mutta varmaan hienompaa kesällä. Oli aika märkää, satoi pikkuisen.

 

 

 

 

 

 

 

Can you spot him? 🙂

 

 

Borgviks kyrka

Kyrkan byggdes under åren 1716-1718 och invigdes i november 1718 av superintendenten Ingemund Bröms.

Kyrkan byggdes på initiativ av ägaren till Borgviks bruk, Erik Nilsson- Borgström och hans maka Catarina Usingh. Tornet byggdes 1735-1741 av domkyrkans byggmästare, Christian Haller.

Borgviks kyrka är kanske det bästa bevarade exemplaret på barockens kyrkobyggen i Värmland. Det är en långhuskyrka med ett tresidigt avslutat korparti och västtorn. Kyrkan är byggd i gråsten och var ursprungligen försedd med spåntak. Idag är taket belagt med lertegel.
Öster om koret ligger en åttkantig vitputsad byggnad som byggdes 1744 som gravkor åt familjen Borgström. Gravkoret  har sedan mitten av 1800-talet fungerat som sakristia.
 Kyrkan har en välbevarad 1700-tals interiör som är en av de vackraster i Värmland med praktfulla takmålningar, utförda av Göteborgsmålaren MichaelCarowsky. Här skildras Yttersta domen med Treenigheten över altaret och i takets mitt, Kristus som världsdomare, tronande på regnbågen. Över orgelläktaren återges helvetet med alla dess fasor.

I kyrkan finns en altaruppsats, predikstol och dopfunt från byggnadstiden. Dessa är bra exempel på barockens praktfulla träarbeten.

Av säkerhetsskäl är maxantalet 160 personer som får vistas i kyrkan samtidigt.

texten är hämtad från Länsstyrelsen i Värmlands län/Värmlands kyrkor // https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=771993

 

 

Mikä on oikea tie? Vai hei, voisko olla niin että onkin monta oikeaa tietä, ja kaikki voi elää sovussa?

I Häggvik i Grums finns en av Värmlands största ekar. Kanske till och med den största. Det är som en grotta inne i eken med en takhöjd på 2,40 meter. Omkretsen på eken är 8,10 meter. Behövs några fler för att kunna bilda en kram runt hela trädet 🙂 Vi gjorde dock ett tappert försök på tu man hand.

Nilsbybron

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply