Ajankohtaista

Tuplakansalaisuus

19 februari, 2018

Dubbelt medborgarskap

Tuplakansalaisuus

Minä olen syntynyt ja aina asunut täällä ruotsissa. Mutta olen vielä suomen kansalainen. Se merkitsee muun muuassa sitä että en saa äänestää eduskuntavaaleissa. Nyt on syksyllä taas vaalit täällä ruotsissa ja haluaisin olla mukana antamassa minun äänen. En tiedä vielä ihan varmasti mitä äänestän, mutta tiedän sitä varmemmin mitä EN äänestä! Muistan vuoden 2010 vaalit. Oltiin silloin Göteborgissa tyttären isän siskon luona kylässä ja seurattiin telkkarista vaaleja. Oli vaikea uskoa todeksi että jotkut puolueet ihan oikeasti pystyivät olemaan mukana niissä, ja vielä vaikeampi että oli ihmisiä jotka olivat äänestänyt niitä. Viime vaaleissa he olivat kasvaneet enemmän, minulle ihan käsittämätöntä! Se tekee että minä haluan olla mukana äänestämässä. Tiedän hyvin että minun yksi ääni ei vaikuta mihinkään, mutta jos kaikki ajattelisivat niin, niin sehän jo vaikuttaa paljon. Joten siksi haluaisin hommata tuplakansalaisuuden ennen tämän vuoden vaaleja. Suomalaista kansalaisuutta en haluaisi päästää, sillä se on minulle tärkeä. Eli miten toimia? Sen aion ottaa selville nyt kevään aikana, ja myös raportoida tänne tietysti.

Dubbelt medborgarskap

Jag är född och uppvuxen här i Sverige. Men jag är finsk medborgare. Det betyder bland annat att jag inte får vara med och rösta i riksdagsval här. Nu till hösten är det åter val här i Sverige och jag skulle vilja vara med och ge min röst. Jag vet inte säkert än vilket parti som ska få min röst, men jag vet desto säkrare vilket som INTE ska få det! Jag minns 2010 års val. Vi var i Göteborg då, på besök hos dotterns faster och vi tittade på valvakan på TV där. Det var svårt att fatta att vissa partier verkligen, på riktigt fick vara med… och ännu svårare att förstå att det faktiskt fanns människor som hade röstat på dem! I förra valet hade de växt, det vill säga ännu fler människor hade gett sin röst till människofientliga partier. Hur kan man tycka så illa om andra medmänniskor?? Det här gör att i år vill jag vara med och ge min röst. Jag vet mycket väl att min ynka enskilda röst inte påverkar resultatet det minsta, men å andra sidan om alla tänkte så… då ger det ju faktiskt resultat! Så därför vill jag försöka skaffa dubbelt medborgarskap innan valet i år. Mitt finska medborgarskap vill jag inte ge upp, det är viktigt för mig. Så hur gå till väga? Det tänker jag ta reda på nu under våren och naturligtvis rapportera här om det.

 

Kaikkea hyvää!

Kati

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply